Jelenleg itt vagyok most: Szegedi Tűzoltóság, Hungary

web oldal: http: www.facebook.com - Szegedi Tűzoltóság

Érkezésem ideje: 2011. 08. 23.

Koordináták: 46°16’00.00 N 20°07’15.50 E

Eddig megtett utam: 1528 km

Helyi barátaim elérhetősége: Jernei Zoltán és Dudás László :)

A Szegedi Tűzoltókat a Travel Fire Bug elhagyta: 2012. 02. 21.

 

Szabadultam!

Szeged jó hely... és a zsiványok is kihúzzák a telet valami meleg helyen. De ne értsétek félre, én nem a Csillagban voltam! A Szegedi Tűzoltóknál töltöttem az elmúlt 6 hónapot! Valószínűleg, személyes vonzerőmnek köszönhető ez a hosszabb tartózkodás :D :D :D

Itt említeném meg, hogy a Makói Tűzoltók azért ne vegyenek példát Szegedi kollégáikról...

Szegedre utazásom során kiderült, hogy a kedves fiatalember, kinek gondjaira bíztak, nem más, mint Dudás László őrnagy úr, a szegedi laktanya egyik legöregebb tűzoltója, de ez a bók igen jól esett neki.

Megérkezésem után az állomány vett szárnyai alá, ők mutattak meg mindent gyönyörű laktanyájukban.

Egy kis történelmi összefoglalóval kezdték.


Szeged Városi Hivatásos Tűzoltóság megalakítása

Történetünkhöz  egy  kis múltbeli  kalandozásra  van  szükség, hogy megismerjétek Szeged város lánglovagjainak múltját. 

Szeged város vezetése 1720. évében külön szabályrendeletben írta elő a pipázás, tűzgyújtás szabályait. Az 1816. évi tűzvész után a városi tanács kiadta a „Tűzrendszabályok”-at.

1870-ben – Benke Ferenc főparancsnok vezetésével – alakult meg Szegeden az Önkéntes Tűzoltó Egylet.

 

Gróf Széchenyi Ödön szakmai útmutatásai alapján szervezték gyakorlataikat, képezték tűzoltóikat. 1906-tól közel 30 éven át Papp Ferenc volt Szeged tűzoltóparancsnoka, aki kiemelkedő szerepet játszott a város életében. Tiszteletére a város vezetése a Kossuth Lajos sugárúti tűzoltólaktanya Szilágyi utcai falán emléktáblát helyezett el. A Tűzoltóság számára az 1910-es évek a stagnálást jelentették, bár a képzések színvonala javult, a megelőző tűzrendészet fejlődött.

 

A laktanyába lépést követően rögtön a központba vezettek, ami tulajdonképpen a „laktanya hírmondója”, itt minden pillanat feszültséggel terhes. 

Innen a szolgálatparancsnok irodájába vezetett utam, ahol megszületnek az állományt érintő súlyos döntések.

Szolgálatszervezés szorobán módra.

Minél sötétebb, annál öregebb?

Ezen történik a következő szolgálat „megtervezése”. A Tábla életkorát nem lehet megmondani, de többen állítják, hogy az ötödikes történelemkönyv már tesz róla említést. Ezt a módszert a számítástechnika vívmányai sem tudták még helyettesíteni. Fa lapkák vannak egymás alatt, amelyeken nevek szerepelnek. Természetesen felette van, hogy melyik szeren van az illető tűzoltó. Előnyeként még megemlíthetem, hogy maximálisan energiatakarékos és környezetbarát.

A szegedi tűzoltók rendkívül hagyománytisztelő emberek, tiszteletemre bemutatták egyik nagy múltra visszatekintő szokásukat, melynek eredete a tűzoltóságok keletkezéséhez vezethető vissza.

Ez a ritka fényképfelvétel egy minden szombaton megrendezésre kerülő vízhajtó bajnokságot örökített meg. Ez a fotó azt mutatja be, hogy a laktanya területén minden felé arányosan szétterítenek néhány m3 vizet, majd az egészet egy helyre igyekeznek terelni. Ezt a népszokást még egyetlen néprajzkutató sem láthatta, így e fénykép nagy kincs a szakma képviselői számára.

Ha sikerül a művelet az egészet egy medencébe viszik, amelyben a győztest megfürdetik.

A másik ilyen hagyomány őrzés a csoportosan  különböző időszakokban történő össznépi ételfogyasztás.

Az ittlétem során került sor az állomány számonkérésére is. A feladat az volt, hogy az előre meghatározott témára mindenkinek balra dőlve a legkevesebb betű felhasználásával válaszolni kellett. Ezt a feladatot a szegedi tűzoltók maradéktalanul teljesíteni tudták.

Vendéglátóim bemutatták azokat a nagyteherbírású gépeket, eszközöket, amelyeket használnak napi munkájuk közben. Ezek között több olyan is van, amely csak ebben a laktanyában található meg. (További érdekes fotók itt: facebook - Travel Fire Bug)

Ezt még Noé hagyta itt?

A kellemes sétát követően, egy kis hétvégi ebéden is részt vettem, mely majdnem szétrepesztette üvegkalitkám.

Közben kiderült, hogy a csoport egy kis meglepetéssel szolgált két frissen felszerelt kedves kollégájának, akik könnyekig meghatódva köszönték meg a csoportnak, hogy befogadta őket.

Az ebédet követően a helyi tűzoltó múzeumban megemlékeztem a hőskor bátor tagjairól is.

 

Ezt követően elvittek vendéglátóim szép városukba egy körutazásra, amely során megmutatták a régi tűzoltólaktanyát, amely hű maradt elveihez és befogadta a mentőszolgálatot.

Több mint  100 év alatt nagyot fejlődött a tűzoltóság.

Csavargásom alatt az eddig látott tűzoltó laktanyák közül ez tetszett a legjobban ( :D :D - a szerk.), így a továbbutazásra nagyon nehéz szívvel vettem rá magam, de küldetésem szerint az összes laktanyát végigjárom.

 

Köszönöm a vendéglátást a

Szegedi Tűzoltóknak,

IRÁNY MAKÓ!

 

facebook: Travel Fire Bug

A bejegyzés trackback címe:

https://travelfirebug.blog.hu/api/trackback/id/tr864185905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása