Jelenleg itt vagyok most: Szentesi Tűzoltóság, Hungary

web oldal: www.szentesinfo.hu/tuzoltok/

Érkezésem ideje: 2011. 07. 20.

Koordináták: 46°39’27.93 N 20°16’13.62 E

Eddig megtett utam: 1473 km

Helyi barátaim elérhetősége: Kálmán Rajmund - kalmanr67@gmail.com

A Szentesi tűzoltókat a Travel Fire Bug elhagyta: 2011. 08. 02.

 

Két hetet Szentesen töltöttem a szentesi kollégák jóvoltából. 

Szentes az Alföld közepén, Csongrád megye északi részén, a Tisza bal partján, a Körösből eredő Kurca két oldalán terül el. Lakossága 30.000 fő, a megye harmadik legnagyobb városa. A város környékén feltárt régészeti leletek bizonysága szerint a terület az újkőkortól kezdve lakott hely volt. Egyes feltevések szerint Szentes térségében a Tisza és a Körös szögletében állott Attila híres sátorvárosa. Szentes város az első birtokosok, a Szentes-Mágocs család után örökölte nevét. A település első okleveles említésére 1332-ben került sor Scenthus (Szentüs) alakban, de a mai alakja 1665-tól ismeretes. Szentes fejlődésének új távlatokat nyitott az a fontos körülmény, hogy 1878-ban kijelölték Csongrád vármegye székhelyéve, amelyet 1950-ben szüntettek meg. A város címerében látható pálmafa a város többszöri pusztulásának és újjászületésének állít emléket a "teher alatt nő a pálma" közmondásra építve.

Szentes város szervezett tűzvédelme 1870. április 27-ig vezethető vissza, amikor is a "város szépei" vezetésével megalakították az első városi tűzoltó egyletet. A tűzoltóság ekkor a városháza alagsorában kapott helyet. A Tűzoltóság jelenlegi helyére  A Kossuth  utca 47-be 1954-ben költöztek a tűzoltók. 

A Szentesi Tűzoltóság történetének legérdekesebb és egyben legrejtelmesebb eseménye 1925. Július 9-én történt. Mikor is leégett - a helyi tűzoltó őrsparancsnokságot is magába  foglaló - városháza teljes tetőszerkezete. A tűz okozásával az ügyészség Bagi Imre akkori városi őrs parancsnokot gyanúsította meg, amelyről a megyei lapok a címoldalukon számoltak be. A gyanúsítást az alapozta meg, hogy nevezett őrsparancsnok a tűzesetet megelőző időben őrjáratot hajtott végre a tetőtérben, és a toronyból megpróbálta megszemlézni az orosházi malom égését. Ezt természetesen gyertya megvilágítás mellett tette. Hogy aztán valóban bűnösnek találták e, a levéltárak már nem tartalmazzák. Viszont a későbbi szolgálati naplókban továbbra is szerepelt a neve, így valószínűsíthető, hogy felmentették a peres eljárás során. A tűzesetről egy fénykép is fennmaradt, melynek kinagyított képe a Tűzoltóság dísztermében látható.

Köszönöm Kálmán Rajmundnak a részletes beszámolót városukról és Tűzoltóságukról.

 

A szentesi tűzoltóság épülete a vonulós szerekkel.

 A szentesi tűzoltóság múltját őrző tűzoltó történeti tárlat laktanyánkban.

 A csapatzászlónk, a Szent Flórián szobor és én :) ... a díszteremben.

Kilátás a tűzoltóság 27 méter magas toronyból.

A város főtere a város- és megyeházával.

"Főnök, ezt elintézted!"

A városháza tetőszerkezetének égését megörökítő fénykép a díszteremben.

Augusztus 2-án egy újabb alföldi városba látogatok. Köszönöm a Szentesi Tűzoltóknak a gyors és remek beszámolót, hogy megmutattátok városotokat, a tűzoltóságotok helyi érdekességeit és hogy vigyáztatok rám.

 

facebook: Travel Fire Bug

A bejegyzés trackback címe:

https://travelfirebug.blog.hu/api/trackback/id/tr83117775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása